Växelomfång på mountainbikes

Växelomfång på mountainbikes

Växlarna på din mountainbike låter dig tillsammans med motorn (dina ben) att cykla i olika hastigheter. De olika växlarna förändrar hur långt det bakre hjulet snurrar i förhållande till det främre vevpartiet. Lägre växlar resulterar i att det bakre hjulet snurrar mindre i förhållande till vevpartiet, medan högre växlar låter hjulet snurra längre för varje varv vevpartiet snurrar.

En mountainbike har ofta lägre växling för att låta dig cykla uppför branta backar och på mjukare underlag. Därför är växlarna på din cykel inställda utifrån dessa faktorer och ger generellt sett en lägre hastighet än andra cyklar. Hjulen på mountainbikes är också större för att underlätta växlingen. Det är viktigt att komma ihåg att växelomfång och antalet växlar inte är samma sak. Växelomfånget har att göra med skillnaden mellan den allra högsta och den allra lägsta växeln.

Så beräknas växelomfånget

En cykel som bara har 11 växlar kan därför ha samma spann som en cykel med 30 växlar. Antalet växlar på en cykel beräknas genom att multiplicera antalet kugghjul på kassetten med antalet kedjeringar på det främre vevpartiet. En cykel med nioväxlad kassett och tre kedjeringar är således 27-växlad. En cykel med tioväxlad kassett och två kedjeringar är istället 20-växlad. Förmågan att förstå sig på växelomfånget har blivit viktigt för moutnainbikecyklister eftersom många cyklar nuförtiden bara har en eller två kedjeringar istället för tre. Bakgrunden till detta är att de nya kassetterna ger ett betydligt större omfång av växlar.

Det finns flera anledningar till varför det kan vara en bra idé att ha färre växlar fram på en mountainbike. Den främsta anledningen är dock att det ger en större enkelhet och mer pålitlig växling. Dessutom innebär två eller tre kedjeringar alltid att det kommer finnas överlappande växlar. Det betyder att exempelvis en 27-växlad drivlina egentligen bara ger 18 unika växlar. Genom att minska antalet kedjeringar minskas antalet överlappande växlar.

Antalet tänder på respektive kedjering och kugghjul på kassetten används för att beräkna det exakta växelomfånget på en cykel. Ju mindre en kedjering är (det vill säga ju färre tänder den har), desto lägre är växlingen. Det motsatta gäller ju fler tänder kedjeringen har.

En storsäljare med utmärkta växlar är cykelmärket Kross, cyklar som klarar de flesta terränger och håller för allt du utsätter den för.