Vad innebär det att ha ett hemlarm?

Vad innebär det att ha ett hemlarm?

Att fler svenskar inser fördelarna med att installera ett hemlarm är tydligt, men vad innebär det? Det främsta och allra viktigaste är självklart trygghet och att kunna slappna av och känna sig lugn och skyddad, särskilt i en tid då inbrotten ökar i många områden. Inga larm är gratis och beroende på vad som känns bekvämt kan man välja olika typer av larm som antingen kontrolleras och efterföljs av en väktare från bolagets larmcentral eller en uppringande larmtjänst som ringer eller skickar sms till kunden vid utlöst larm.

Vilket typ av larm passar mig?

Det hemlarm du väljer bör vara anpassat efter ditt boende, ekonomiska situation och dina preferenser. Fördelen med väktartjänst och larmcentral är att någon kommer och kontrollerar ditt hem i i verkligheten för att försäkra sig om att det är säkert. Det finns också ofta en kundtjänst att ringa till alla tider på dygnet. Vid skarpt läge kontaktas ofta polisen. Nackdelarna är att priset ofta är högre och att det ibland kan ta långt tid för väktarna att nå fram till ditt hus i tid för att hejda inbrottet. Ju mer tid som går desto större är risken att något går förlorat.

Uppringande larmtjänst

En uppringande larmtjänst eller larmanläggning skiljer sig ett hemlarm som kopplas till larmcentral och väktartjänst. I detta fallet är man själv ägaren till hemlarmet och larmet och det är kopplat till en dator eller mobil. Vid utlöst larm meddelas ägaren direkt via sms eller ett samtal och i vissa fall underrättas även en vän till ägaren samt en granne. Via mobilen eller en dator kan man sedan med hjälp av kameror kontrollera sitt hem för att upptäcka om det är något som inte står rätt till. Fördelarna är att man själv är ägare till larmet och att värdet för hemmet går upp samt att det är billigare. Nackdelen är att det innebär mycket ansvar och att man alltid måste vara i beredskap.

Hur säkert är ett hemlarm?

Kan ens hem, säkerhet och trygghet garanteras av ett hemlarm? Nej, tyvärr är så inte fallet. Tiden det tar för väktare att nå ditt hem är obestämd och kan vid tillfällen dröja uppemot 30 minuter. Den tiden ger tjuven gott om tid att plocka på sig saker och med marginal ta sig därifrån. Fördelen med den obestämda tiden är att de kriminella aldrig vet innan vilken tidsmarginal de har.