Trender stannar

Snabba vita, bekväma med lufthål vid tårna, högskaftade och fjädrande, med spikar, med dubbar, med färgglada snören som inte behövs knytas. Sneakern är kanske den sko som finns i flest varianter.

Men sneakerns viktigaste egenskap är dess bekvämlighet. Den bör sitta bra på foten, inte klämma någonstans och gå att dra åt så att den inte ramlar av. Sulan ska ge stöd och fjädra för att undvika att man får ont i benen, knän eller fötterna. Vidare uppskattar man naturligtvis att den har en snygg design med harmonierande färger och en logotyp som inte stör, utan tillför något. Används den under en speciell sport har man kanske också krav på att den ska ha en egenskap som hjälper till. Men är den inte bekväm så blir det inte bra alls.

En sko – många stilar

Sneakers var från början en fritidssko, men nu används den av både de som vill slappa och de som vill sporta. Beroende på vilken modell och vilket märke man väljer att köpa, så kan man bära sneakers som en bekväm variant av en sko. Alltså ett skodon som funkar i princip i alla lediga sammahang: i skolan, på jobbet, på stan och så vidare. Men det finns också sammanhang som kräver mer av skon än bara ett snygg utseende. Sporter som kräver speciella sneaker-varianter är bland annat:

Fotboll – dubbade sneakers för att minska risken för att halka på planen.
Klättring – smidiga sneakers med bra grepp.
Friidrott – lätta sneakers med spikar som är grenspecificerade.
Basket – höga sneakers med extra stöd för fotleden.
Golf – eleganta sneakers med plastspikar som ger bra grepp på gräsmattan.

Kärt barn har många namn

Det som vi kallar för gymnastikskor heter i USA sneakers, eller kicks, om man använder slang. I England kallas de oftast för trainers eller plimsolls, men också för gym boots eller joggers. I Australien säger man antingen runners eller gutters, medan sydafrikanerna kallar sina för takkies och tennies. Från början bars dessa tidiga sneakers av folk på semester och krocket-spelare. Så småningom började man använda dem som fritidsskor och sen specialiserades de för att passa de olika sporttyperna.

I USA fick de namnet sneakers (”smygare”) för att de med sin gummisula var så mycket tystare än föregångarnas gummisula.  Ordet förekom tidigt i Boston Journal, där man påstod att sneakers var ordet som ”pojkar kallade sina tennisskor”.

Nu för tiden kan vi inte föreställa oss en värld utan sneakers, plimsolls, tennies eller takkies. Samtidigt har skoindustrin haft svåra perioder. Överlag har det inte handlat om skor som vara, utan om konjunkturer som inneburit tuffa år för all detaljhandel och klädföretag har kämpat. Footway och grundare Daniel Mühlbach har förvärvat tidigare konkurrenter och hållit siktet inställt på att öka. Det har gått bra och de är nu en av de största inom skor.