Så håller du god tandhygien – råd och tips

Så håller du god tandhygien – råd och tips

God tandhygien handlar om att dagligen få bort bakterier. Med tandborste, fluortandkräm och andra hjälpmedel kan du öka chanserna för att tänderna ska vara friska hela livet, därför läs mer om tandhygien.

Använd en bra tandborste

Tandläkarna är överens om att en bra tandborste bör vara ganska mjuk, och med ett skaft som är lätt att hålla i. Den som vill utforska urvalet kan gå till apotek och tandkliniker för att eventuellt köpa en specialtandborste som kan rengöra flera ytor samtidigt. För att effektiviteten ska vara god, krävs en speciell teknik när man borstar. Har man svaga händer finns så kallade greppförstorare, som gör det enklare att ta i vid tandborstning.

Eltandborste

En eltandborste gör det som regel lättare att hålla god tandhygien. Givetvis krävs fortfarande att du är noggrann när du borstar. Särskilt väl kan en eltandborste passa den som har svårt att utföra rörelserna som krävs för en effektiv, manuell tandborstning. Vid eltandborstning är armen och handen tämligen stilla – borstarna roterar snabbt, så att inga repetitiva rörelser krävs av dig.

God tandhygien innebär rengöring mellan tänderna

Många glömmer att ta bort bakterierna som sitter mellan tänderna, där tandborstar har svårt att komma åt. För det finns flera olika verktyg som kan användas. Till exempel:

  • Tandtråd. Ett klassiskt verktyg för god tandhygien. Tandtråden är smal och kan vara vaxad, ovaxad, rund eller platt. Vissa trådar kommer med en fluorbeläggning och i olika smaker.
  • Mellanrumsborstar har blivit vanligare och vanligare på senare år. Ofta kan du få några från tandläkaren när du varit där på besök. Det är en liten plastborste, med ett tunt skaft med nylonborste på. De kommer i olika modeller, med varierande storlekar och handtag.
  • Tandpetare är kanske inte lika effektivt som de andra två verktygen, men de kan likväl vara behjälpliga när du fått något mellan tänderna. Ibland är de smaksatta med mint eller belagda med fluor. Ibland är trekantiga, precis om mellanrummet mellan tänderna närmast köttet.

Borsta systematiskt

Genom att borsta systematiskt minskar du risken för att missa delar av munnen. Ta en sida i taget, och se till att du betar av alla tänder inom det området ordentligt. Du kan också borsta en tand i taget, och börja och sluta borstningen på samma ställa. Ungefär två minuter behövs för att samtliga tänder ska hinna bli rena. Vid problem – kontakta en tandläkare för individanpassade åtgärder för bättre tandhygien.