Därför bör balanscykeln vara ditt barns första cykel

Därför bör balanscykeln vara ditt barns första cykel

En balanscykel, även kallad gåcykel, är en cykel med två hjul som saknar pedaler. Med hjälp av denna cykel kan barn så unga som 18 månader lära sig att balansera på barncyklar med två hjul. Efter en kortare inlärningsperiod kan barnet lära sig att såväl ta sig fram på cykeln som kliva på den och bromsa utan någon hjälp från dig som förälder.

Balanscyklar kan med fördel ersätta andra typer av barncyklar såsom trehjulingar och cyklar med stödhjul. De är framtagna för att användas i den ålder då barn vanligtvis börjar cykla på en trehjuling eller en barncykel med stödhjul. Det barnet lär sig genom att använda balanscykeln tar barn så unga som 3 år med sig när de senare ska lära sig cykla på vanliga barncyklar utan stödhjul.

En balanscykel fungerar som en vanlig cykel och kör inte fast på ojämna underlag. Ibland kallas denna typ av cykel för gåcykel, då barnet som namnet antyder tar sig framåt med hjälp av sina ben och fötter istället för genom att trampa på pedaler. Detta gör att balanscyklar är såväl säkrare som mer praktiska än cyklar med stödhjul eller trehjulingar.

Vilka är nackdelarna med andra barncyklar?

En trehjuling är inte särskilt snabb, svårare att styra och kan enkelt vänta på ojämna eller lutande underlag. På balanscykeln är barnet fokuserat på att just balansera, snarare än att trampa på pedalerna. Det gör att barnet sannolikt är mer förberedd om han eller hon skulle tappa balansen och därför inte ramlar lika lätt. Små barn kan gå eller springa flera kilometer på en balanscykel, medan de knappt tar sig runt kvarteret på en trehjuling. Trehjulingar är helt enkelt inte tillräckligt effektiva för att barn ska kunna cykla långt på dem.

Barncyklar med stödhjul har visat sig kunna försämra barnets förmåga att lära sig cykla. Medan balanscykeln ser till att barnet lär sig cykla med balans, lär sig barnet cykla utan balans på en cykel med stödhjul. Stödhjulen ger barnet en falsk känsla av att ha balans. För att sedan lära sig cykla utan stödhjulen måste barnet börja om från början med att lära sig cykla balanserat. På balanscykeln lär sig barnet detta redan från början.