Begravning utomlands – viktigt att veta

Det är inte helt ovanligt att den som har sitt hemland någon annanstans än i Sverige vill begravas på den plats där han eller hon kommer ifrån den dagen livet tagit slut. Det har ofta med kultur och traditioner att göra och även om det är fullt möjligt så är det en ganska svår och kostsam process. Det finns många saker som är bra att veta inför en begravning som ska hållas utomlands. Behöver man hjälp kan man alltid kontakta en begravningsbyrå som kan bistå med dom flesta delar av processen.

Mycket pappersarbete vid begravning utomlands

För att anordna en begravning utomlands krävs det en hel del pappersarbete och olika dokument. För det första måste det alltid finnas ett dödsfallsintyg som både ska översättas och styrkas. Man behöver även ett balsameringsintyg samt ett lödningsintyg tillsammans med en passersedel. Det kan även vara en fördel om det finns ett intyg som visar på att det finns en begravningsplats i landet dit kroppen ska transporteras. Vad som behövs kan dock variera beroende på mottagarlandets regler men oftast behövs minst en handfull dokument och intyg av olika slag.

Om begravning med kista

En begravning utomlands blir i regel även väldigt kostsam, speciellt i dom fall där den avlidne ska begravas i kista. Detta beror på att man behöver dubbla kistor för att transporten ska vara säker. Kroppen placeras först i en fullt tätad zinkkista och sedan i en träkista. Det finns fastställda regler för exakt vad som gäller kring detta. Dessutom tar flygbolagen ut ett ganska högt pris för att transportera den till det tilltänkta landet och man får räkna med en avgift på minst 10 000 kronor, beroende på vikt och resans längd. Enligt många kulturer utomlands ska avlidna personer begravas just med kista. I andra fall där detta inte är lika viktigt kan man komma undan betydligt billigare om kroppen kremeras i Sverige och askan transporteras i en urna till landet där gravsättningen ska äga rum. En urna kan man själv ta med sig som handbagage direkt på flygplanet och det är väldigt mycket enklare men som sagt inte alltid ett alternativ.

För att underlätta en begravning utomlands är det en fördel att ta hjälp från en begravningsbyrå. Dom känner till byråkratin och vilka dokument som behövs, och dom kan även sköta kontakt med ambassader.