Olika komponenter av ett inbrottslarm

Olika komponenter av ett inbrottslarm

I ett inbrottslarm kan det ingå en rad olika larmkomponenter. Vad man behöver skiljer sig från bostad till bostad och kanske vad för saker man vill skydda. Hur vet man vad man behöver?

Inbrottslarm inomhus

Magnetkontakter. Magnetkontakter består vanligtvis av två komponenter, en magnet och en sändare. När dessa två delar skiljs åt går larmet. Man sätter dem på både dörrar och fönster för att de ska reagera om dessa öppnas. Tänk på att inte bara sätta dem på din ytterdörr om du bor i villa, utan att sätta dem på fönstren också. Det är nästan vanligare att inbrotten sker via ett fönster än via ytterdörren.

Rörelsedetektor. En rörelsedetektor reagerar på rörelser, vilket är viktigt om du inte har magnetkontakter i alla fönster och alla dörrar, eller om de inte fungerar av olika anledningar. Reagerar en rörelsedetektor betyder det dock att tjuven redan är inne. Dessa kan vara problematiska att ha om du har djur, men vissa reagerar inte på djur som är mindre än 20 kg.

Kameradetektor. En del av dessa utnyttjar infraröda signaler som reagerar när signalerna bryts. De tar då kort och kan skicka till både dig och till en larmcentral. Det är bra att ha en kamera som tar bilder av bra kvalitet ifall man vill utnyttja bilden för att kunna få fast tjuven senare.

Huvudenhet och manöverpanel. Dessa delar kan man säga styr larmet. Det är bra om de placeras på ett sådant sätt att de inte upptäcks direkt när man kommer in genom dörren. Även bra om någon en rörelsedetektor eller liknande sitter så att det har “uppsyn” över dessa delar, så att ifall någon försöker sabotera det så kommer det ändå att larmas.

Glasskrossdetektor. Dessa sätter man i taket så att de kan reagera ifall ett fönster blir krossat.

Vibrationsdetektor. Reagerar på vibrationer, på dörrar eller fönster, vilket kan göra att det larmas redan innan inbrottet har skett.

Siren. Denna avger ett högt avskräckande ljud.

Rökdetektor. Med många inbrottslarm får man idag med rökdetektorer som är kopplade till företagens larmcentraler.

Vattendetektor. Reagerar på vattenläckor och kan förhindra stora fuktskador.

Utomhus

Siren. På samma sätt som för sirenerna som sitter inomhus avger denna ett högt ljud. Fördelen med den som sitter utomhus är att den effektivt varnar grannarna.

Strålkastare. Har du kanske en skog eller skogsdunge bakom ditt hus? Ett mörkt parti där man i regel inte rör sig på natten? Då kan det vara bra med en strålkastare som reagerar på rörelser. Tjuvar kan bli avskräckta av detta då de helst vill jobba i mörkret utan att någon märker deras närvaro.

Kameradetektor. Att ha en kamera utomhus kan vara bra, även om de flesta bilderna blir på grannens katter. En del tjuvar går fram till huset för att se genom fönstren innan de försöker sig på att bryta in. En kamera kan då varna dig. Tänk bara på att din kamera inte riktas på ett sätt som gör att den av misstag tar kort på dina grannar eller på någon som passerar utanför på gatan, då detta är olagligt.

Vilken typ av inbrottslarm som rekommenderas för just dig kan de bästa larmföretagen hjälpa dig med och ge prisinformation om vad det kostar.